Internet üzerinde haberleşme artık öyle bir noktaya vardı ki, geçen yıl oldukça revaçta olan diğer iletişim araçları ile Internet arasında ara kapılar açma fikri bu yıl gereksiz görülmeye başlandı. Bunun anlamı şu; artık Internet’ten başka haberleşme platformu öngörülmüyor. Uzmanlar birkaç yıl içinde Internet’in, gündelik yaşamımızda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin yüzde doksanının üzerinde yapılacağı bir platform olacağını söylüyorlar. Bunu kabul etmemek eldeki verilerle gerçekten imkansız. Internet’in bu hızlı yükselişine finans sektörü de kayıtsız kalamadı. Yeni açılan bu mecradaki pastadan büyük bir dilim alabilmek için en kısa yoldan en etkin şekide bu platforma geçmek gerekiyor.
Bankacılık sektörüde Internet üzerinde ne gibi fırtınalar kopmuş olduğunu görmüş olmalılarki, internet üzerinden para yatırma işlemi hariç her türlü faaliyeti gerçekleştirebilen sanal şubeleri geciktirmediler. Internet’in teknolojinin en son noktasına kadar kullanıldığı bir platform olması yüzünden para işlemlerinin güvenliliği oldukça önemli bir hal alıyor. Para transferleri sırasında bazı hayati bilgilerin Internet üzerinde bunu kötü amaçlarla kullanabilecek insanların eline geçmemesi, geçerse bile kullanamayacağı şekilde olması bu güvenliğin en önemli kuralı. Bu amaçla para akışı sırasında kullanılacak olan bu tür bilgilerin belli mantıklarla şifrelenmesi gerekiyor.
Internet üzerinde bu oldukça önemli bilgilerin bulunduğu paketler bu sayede güvenle dolaşabiliyorlar. Bu paketleri şifreleme metodları oldukça değişik. Bunların en eskisi ve en verimsizi kullanıcıda bulunan bir anahtar ile şifrelenen bilgilerin, bankadaki anahtar tarafından açılması. PGP denilen bu sistemi kullanacak her kullanıcının şifreli paketlerini açmak için bankada bir çift çözücü anahtar bulunması gerekiyor.
İkinci yöntem ise kullanıcının bilgilerini formun üzerinden direkt olarak şifreleyerek almak. Aslından bu sistem oldukça güvenli olmasına rağmen biraz verimsiz. Çünkü kullanıcının hayati bilgilerinin yanında şifrelenmesi son derece gereksiz bazı bilgiler de şifreleniyor. Bunlarin arasinda isim ve soyad gibi oldukça gereksiz bilgiler de var. Internet bankacılığı şu an güvenlik sistemi olarak bunu kullanıyor. Bu şifreleme yöntemi içinde de bazı seviyeler var. Bu seviyeler içinde en etkin olanı 128 Bit’lik güvenlik sistemi. Amerika bu teknolojinin ülke dışına çıkmaması için elinden geleni yapıyor. Fakat geçen sene haziran ayında alınan bir kararla bu teknolojinin uluslarası hizmet veren bankalara da dağıtılabileceği kararı alındı. Bunun için yerinde tespit yapıyorlar . 128 Bit güvenlik için başvurduğunuzda Amerikadan banka olduğunuzu kontrol etmek için iki memur gelim sistemlerinizi kontrol ediyorlar. Bu kontroller yapılmasının en yaygın sebebi güvenliğin, yanlış bir kullanım olduğunda çözülemeyecek kadar güçlü olması. Yıllar önce savaşlarda devlet bilgilerinin düşmana ulaşmaması için kullanılan şifreleme metodları geliştirilerek bankalarda para transferi için kullanılacağını hatta bunun Internet üzerinden dağıtılacağını kim tahmin edebilirdi ki?
Internet bankacılığının ikinci önemli dayanağı ise, verdiği hizmete endeksli. Bu noktada bir Internet bankasının hizmetini üç seviyede toplamak mümkün.
· Sadece bilgi veren sistemler
Genel bilgi amacıyla yapılmış bu sistemler güvenlik bile gerektirmezler. Internet bankacılığnın en prematüre hali sayılır. Amaç bilgiyi en geniş kitleye (bütün internet kullanıcılarına) ulaştırmaktır.
· Elektronik bilgi transfer sistemleri
Bu sistemler interaktif bankacılık içinde yeralır. Amaç kullanıcının ihtiyacına yönelik, özel mesajlar iletmektir. Buradaki mesaj kavramının içine otomatik oluşturulan, kişiye özel e-postalar da girmektedir. Mesaj listeleri ve bilgiyi ihtiyaca göre kullanıcısına ulaştıran herşey bu yapının bir parçasıdır.
· Bilgiyi tam transfer eden sistemler
Fiziksel işlemler hariç her türlü yapıyı bankacılık sistemi içine eklemiş yapılardır. Türkiye’de Internet bankacılığı yapan bütün kurumlar neredeyse bu son yaklaşımın içindedirler.
Internet bankacılığını inceleyebilmek için devamlı değişen ve her geçen gün farklı teknolojileri içine alan bu sektörü yakından tanımak gerekir. Yandaki kutuda bu konuyla ilgili uzun zamandır toplanmış linkleri bulacaksınız.
[kutu]
http://www.aba.com American Bankers Association (ABA)
http://www.bai.org Bank Administration Institute (BAI)
http://www.wimsey.com/~emandel/BankCD.html Bank CD Rate Scanner
http://www.bmanet.org Bank Marketing Association (BMA)
http://www.census.gov/ftp/pub/hhes/www Census Bureau
http://thomas.loc.gov/ Congressional legislative information
http://www.comsumerworld.org Consumer World
Haber Kaynakları:
http://www.adage.com Advertising Age
http://www.americanbanker.com American Banker
http://www.bankrate.com Bank Rate Monitor
http://www.barrons.com Barrons
http://www.businessweek.com Business Week
http://www.economist.com The Economist
http://www.forbes.com Forbes Magazine
http://www.pathfinder.com/fortune Fortune 500 Online
http://www.investors.com Investors Business Daily
http://www.kiplinger.com Kiplinger Online
http://www.pathfinder.com/money Money Magazine
http://www.newsweek-int.com Newsweek International
http://www.nytimes.com New York Times
http://www.sfgate.com San Francisco Chronicle/Examiner ‘The Gate’
http://pathfinder.com Time Warner
http://www.usatoday.com USA Today
http://www.usnews.com US News & World Report
http://www.wsj.com Wall Street Journal
http://www.washingtonpost.com Washington Post
Internet Bankacılığı hakkında kaynaklar:
http://kiwiclub.bus.utexas.edu/banks.html Dünya bankaları
http://www.bankweb.com/bankweb.html BankWeb
http://www.Bank-source.com Bank Source.com
http://www.netbanker.com/resources/fullserv.html NETBanker – true internet banks
http://www.omega-performance.com/hotlist.html Omega Performance
http://www.orcc.com/banking.htm “Online Resources & Communications”
http://www.qualisteam.com/aconf.html Qualisteam
http://www.aaadir.com Dünya Bankalari
Kredi Kartı ve özel kart merkezleri:
http://www.americanexpress.com American Express
http://www.discovercard.com Discover Card
http://www.mastercard.com MasterCard
http://www.smartcrd.com Smart Card Form alanları
http://www.smart-card.com Smart Card
http://www.visa.com VISA
Araştırma ve danışmanlık kaynakları:
http://www.ac.com Andersen Consulting
http://www.arthurandersen.com Arthur Andersen Worldwide
http://www.bah.com Booz Allen & Hamilton
http://www.cinfo.com/home.htm Columbia Information Systems
http://www.colybrand.com Coopers & Lybrand US
http://www.dttus.com Deloitte & Touche
http://www.edgardunn.com Edgar, Dunn & Company
http://www.ey.com Ernst & Young
http://www.forrester.com Forrester Research
http://www.gallup.com Gallup Organization
http://www.us.kpmg.com KPMG Peat Marwick
http://www.nielsen.com Nielsen Company, AC
Amerika’daki diğer finans bilgi kaynakları:
http://www.sec.gov
http://www.sba.gov
http://www.ssa.gov/
http://www.law.cornell.edu/ucc/ucc.table.html
http://congress.org
http://www.house.gov/white/internet_caucus/netcauc.html
http://congress.nw.dc.us/congressorg/hbank.cmm.shtml
http://congress.nw.dc.us/cgi-bin/subcom.pl
http://congress.nw.dc.us/congressorg/nscucmm.shtml
http://www.senate.gov/committee/banking.html
http://www.commercepark.com/AAAA/washington/sfc.html
http://www.house.gov
http://www.senate.gov
http://www.worldbank.org/
[/kutu]
Internet şubenizi seçerken;
1.. Trafiğin az olduğu merkezi bir yerde olmasına dikkat edin;
Internet şubenize giderken en kısa zamanda ulaşmak için, sitenizi hattı geniş ve Internet bağlantısına yatırım yapmış bir bankadan seçin. Yalnız bu bankanın hatlarının az kullanılan hatlar olmasına özen gösterin aksi takdirde trafiğe yakalanma ihtimaliniz yüksek olur.
2.. Güvenliğe özen göseterin:
Unutmayın ki banka memuruna bilgilerininizi ulaştırmak sizin sorumluluğunuz. Bu aşamada kaybolan hiçbir şeyden banka sorumlu değildir. Bu yüzden şubenizi en azından caydırıcı olması açısından güvenliği yüksek bir bankadan seçmeniz gerekmektedir. Bunu anlamak için o bankanın sitesine bağlanıp şubeye ulaştığınızda tarayıcınızın altındaki kilit yada asma kilitin üzerine tıklayın. Gelen ekranda 128Bit SSL yazıyorsa o banka güvenlidir.
3.. Internet’ten hangi işlemler:
Internet üzerinden hangi işlemlerin yapılabildiğini kontrol edin. Bu işlemler ne kadar fazlaysa o kadar az sorun yaşarsınız.
4.. Deneyebiliyorsanız müşteri olmadan şubeye bağlanıp arayüzün kullanımının kolaylığını deneyin. Bu size daha sonra kullanımda kolaylık sağlıyacaktır.