Özel Şişli Terakki Lisesi 14. Kariyer Haftası, 3. Öğrenci Çalıştaylarında bu yıl farklı okulları ağırladı
. İstanbul Lisesi , Özel Özel İtalyan Lisesi, Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Yüzyıl Işıl Lisesi öğrencileri 21 Aralık 2009 Pazartesi günü: Üniversite Danışmanı Oktay Aydın moderatörlüğünde, “Üniversite Öncesi Kişisel Gelişim ve Nasıl Bir Eğitim?” konusunu, İnternet Stratejisti Atıf Ünaldı moderatörlüğünde, “Bilişim: Bizi Özgürleştiriyor mu? Yoksa Bağımlı mı Kılıyor?” konusunu, Felsefe Öğretmeni Duygu VURAL ÇAĞLAR moderatörlüğünde,“Özgürlük mü SorumluluğaGötürür, Sorumluluk mu Özgürlüğe Götürür?” konularında çalıştaylarda çalışıp kendi akranlarının sesi oldular.
“Üniversite Öncesi Kişisel Gelişim ve Nasıl Bir Eğitim?” konusunda gençler eğitim hayatlarında, bireysel gelişimlerinde en çok kendini bulmaya, kendilerini ifade etmeye, kendine özgü olabilmeye, hobilerine, kendi istediklerini yapabilmeye, sanat, edebiyat, spor , müziğe zaman ayırabilmeye, genel kültürlerinin yüksek olmasına, kavramlar hakkında bil
gi sahibi olabilmeye, gündemden haberdar olmaya, sorumluluğun farkında olmaya ve bu temaların yaşamlarındaki önemine vurgu yaptılar.
Mesleki gelişimlerinde ise; okula bakış algısının değişmesini ve olumlu bakmak gerekliliğini, zorunlu müfredat ve ezberci eğitimden uzaklaşılmasını, okulların tek tip birey yetiştirme dayatmasından çıkmalarını, kişisel farklılıkların özendirilmemesinden uzaklaşılmasını, eğitsel kolların gerektiği gibi yapılmamasını, yetersiz öğretim kadrosu ve kötü fiziksel koşulları tartıştılar.
Çalıştay sonundaki, çözüm önerilerini şu şekilde belirlediler. Gençler;
Yaşadığı ülke, il, ilçe ile ilişkili koşulları kullanan, koşulları geliştirici, iyileştirici ve üretici kimlik arayışı sağlayan,
Her alanda yetişmiş insan gücü sağlayan seçmeli dersler içeren,
Duygu ve düşünceleri belirleyip geliştiren,
Yetenek ve eğilimlerini ortaya çıkartan,
Uygulamalı – araştırıcı kimlikle elde edilen bilgi sağlayan,
Araştırıcı kimlikle elde edilen bilgi sağlayan,
Sorgulayıcı,
Toplu yaşam bilinci sağlayan,
Beden – zihin sağlığını koruyan eğitim,
Özgüven sağlayan,
Özdisiplin sağlayan, bir eğitim hayatı içinde olmak istiyorlar.
“Özgürlük mü Sorumluluğa Götürür, Sorumluluk mu Özgürlüğe Götürür? Konulu çalıştayda gençler iki kavram arasında sonuca gitmekte zorlandılar.
“Özgür olmak! kendi kendinin nedeni olmak; “benim, çünkü ben olmak istiyorum”, diyebilmek, “ kendi kendinin başlangıcı olabilmek!” Sartre
“Her seçim, bir kaybediştir”. “ Seçimler sorumlulukları beraberinde getirir”.
“Sorumluluk her şeyden önce bir bilinç sorunu ortaya koyar.”
İnsan doğanın bir parçasıdır. Gerek fiziki, gerek biyolojik doğanın yasalarına tabidir. İnsan toplumsal bir varlıktır. Bu nedenle bireyler toplumun çizdiği çerçeveler içinde yaşamaktadır.
Varolan alternatif eylem tarzları arasında bir seçim yapabilen ve seçiminin gereğini yerine getirebilme gücünü gösteren, kendi kararlarını kendi istek ve düşüncelerine göre belirleyebilen ve kendi seçimlerini kendi iradesiyle yapabilen kişi özgürdür. Özgür seçimlerinin oluşumundan psikolojik olarak sorumlu olduğu sonuç ve gelişmeleri üzerine almayı vicdani bir ödev sayması sorumlulukları beraberinde getirir. Gençler der ki:
• Neyin sorumlusu olduğumu bilmiyorsam herhangi bir sorumluluk yüklenemem, kollarım bağlanmışsa az ötemde boğulmakta olan çocuğu kurtaramam.
• Buna göre, demek ki, sorumluluk kavramının temelinde özgür bilinç vardır.
• Özgürleşmek, bilimsel düşünce ve bilgi birikiminin artmasıyla oluşur.
• Neden- sonuç ilişkisi kurmak, aklı kullanmak insanın özgürlüğünün farkına varmasına neden olur.